Saturday, May 04, 2013

Merisik - Bunga , dah berpunya atau belum ?

hey Assalamualaikum eberibodeh


Semalam ( Jumaat ) , keluarga aku pergi 'merisik' . Tahu kan merisik tu apa . Adat orang Melayu lah sebelum bertunang tu .

Merisik untuk siapa lagi kalau bukan abang aku . Si Najmuddin tu .

Kitorang pergi dua buah kereta je . Buatpe ramai ramai macam rombongan cik kiah . Merisik je kut . Aku naik Vios Abang Pi . Sekali dengan Kak Fishah ( kakak ipar ) & Hariz ( anak sedara ) .

Otw . Kak Fishah duk perli aku . Katanya, aku melaram mengalahkan bakal pengantin perempuan . Eheh . Aku rasa biasa je kut . Berkurung coklat gelap & bawal kuning teghang . Cuma baju aku je la . Penuh dengan sulaman . Sekali tengok pun aku rasa macam baju nak bertunang . Err .

Kak Fishah tanya aku ;

" adik rasa , bila adik kahwin "
" org rasa org kahwin lewat kut . abah pun cakap org mungkin kahwin lewat . tsk "
" hah ye ke ? "
" entoh ler . abah cakap org mungkin kahwin umur 30 . sebab busy dengan study "
" eh . Kak Fishah rasa adik kahwin awal "

Abg Pi menyampuk ;

" entah entah belum habis belajar dah langsung "

Masing masing gelak . Gila .

Titibe bahas soal masa depan aku pahal ? Haha . Bukan aku yang nak di-risik . 

Sampai sana . Blah blah blah bincang bila nak bertunang . Bila nak langsung . Cakap cakap orang tua . Biasalah . Aku tak ikut campur .

Abang mungkin bertunang hujung tahun ini . Kahwin mungkin bulan 3 tahun depan . Cepatnyaaaa . Sampai hati kan nak tinggal orang membujang sorang sorang . Huiiiiiii sumpah aku tak sanggup lagi nak hadap soalan bila-nak-kahwin-?

Aku muda lagi kut . 18 pun belum cecah .

Sekarang memang . Boleh la cakap 'aku muda lagi kut . 18 pun belum cecah' . Tapi bila dah umur dua puluh lebih nanti ? 

Serius aku taknak men-dewasa . Serius .

Aku taknak kahwin lewat . Pun serius :)


adik mek
jodoh , CUDIPT :P

38 comments:

  1. ohh pegi merisik...
    dah baju sulam2 mesti org ingat bella yg nak tunang..haha..isk! muda lagi tau, kena habis kan study dlu br pikiaq nak khawin..hehe

    uittt! sis, mana boleh tak nak khawin? itu kan sunnah nabi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. memang takk la bella nak tunang awal2 ni. eeeeeee ahah.

      eh bella nak kawen laa. tapi taknak kawen lewat XD

      Delete
  2. orang sekarang kawen awai..
    stress i. haha.

    ReplyDelete
  3. dulu akak pun kata taknak kawin lewat. sekarang rasa macam nak kawin awal. *nampak tak kegatalan disitu? HAHA!*

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kan dah ada calon. proceed je la :P

      Delete
  4. tu la . kekadang baju pulak salah pakai *padahal tak pon* . pastu mule lah orang usik . haihh haha . ehem-ehem . 18 kan dah boleh kawen . tapi kalau dina pon , 18 tu terlalu muda . 20 okay kot hehehe .

    #cakap banyak pulak pe'ah irdina ni :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. uikssss 18 sangat2 muda bg akak yg tak pandai buat kerja rumah ni.masak nasi pun tak reti. ops kantoiii

      Delete
  5. kawin awal pun hokeyy apa...huhu takpe jodoh mari..nikah je..cewah..
    #tetiba hormon nak kawen merembesss~ -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. turn akak dulu okay ? pastu bella. mihmih

      Delete
  6. wahh teringin plak nak tengok Bella pakai baju sulaman tu..
    mesti menawan kan? huhu~ xD
    samalah kte pon x nak men-dewasa..nanti bila semua member2 dah berpunya..
    lagilah bertubi2 soalan 'bila nak kahwin' tu ditembak..ohh -.-
    yang lucunya mak kte salu kata macam ni kalau kte dapat result periksa teruk :
    "ni malas belajar ni..nak kahwin ke? Ummi dah ada calon ni..hihihi" ok..itu menakutkan -.-
    hihi..btw, semoga Bella mendapat jodoh yang soleh wa musleh suatu hari nanti :D amin~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. takyah la nak tengok, sarah. buat malu je. HAHA.

      ehh mak sarah macam nak suruh sarah kawen cecepat jeeee. hihi

      Delete
  7. Ahaha, takpe abg saya masih single *tetibe*
    congratulations to your bro, sis.

    Akak kan dah lepas Sijil Pas Menikah (SPM) nak kahwin esok pun boleh XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah dah jangan nak jadi agen cari jodoh kat sini :P

      Delete
  8. apa2 pun, jgn lupa jemput akak.. heee :D

    ReplyDelete
  9. lah ingatkan bella yg dirisik tadi...mihmihmih...:P
    apa2 pun tahniah utk abg bella tu....semoga dipermudahkan jodoh beliau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan nak mihmihmihhh sangat. HAHA.

      thanks abg timi ^^

      Delete
  10. salam bella

    Alhmdlh..nak kwin da abg tu ye..hehe
    bella lmbt lagi kann..kak Yaya xkwen lagi,so bella pon xleh kawin lg..haha..;p joke jerr..soal ni kita xboleh bahas kan,kita ckp kwen lmbt tau2 kita yg kwen dulu..ngeeee ^o^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak :)

      jodoh di tangan tuhan kan kak. hehe

      Delete
  11. Replies
    1. idok ler kak. bella sememeh aje. sobs.

      Delete
  12. salam..
    waaa, dah nak kahwin abg bella ek..
    melepas la sis kan..
    hihihhi

    ReplyDelete
  13. hehe...doa dr skrg moga dpt jodoh cpt..
    kak didiey ni dah 26 pown xkawen lg..nak kawen tapi....Allah menguji :')

    ReplyDelete
  14. akak doa adik kawin awal boleh dok? hik hik hik

    ReplyDelete
  15. warghh akak ni ape citer dik, belum habis belajar lagi dh kena risik, bertunang pon, huhu

    ReplyDelete
  16. Zaman sekarang umur 20++ masih di universiti. Tapi time2 umur macam tu baru rasa macam lewatnya nak habis belajar. Sebabnya, masing2 gatai nak kawen. Hahaha

    ReplyDelete
  17. Fuyoo.. abang dia dah nak kawenlah nampaknya.. Lepastu, turn hang plak no!! Takpe2, habeskan belajar dulu. Kalau tak boleh, kawen je terus..haha.. xD

    ReplyDelete
  18. aku tau dlm hati ko nak kawen kan?
    kot2 sangkut ngan memana mamak bab tu ko pakai mengalahkan pengantin.haahaha :P

    congratulation to ur abg.
    mohon jgn jeles. ehh ..

    ReplyDelete
  19. congrats to abg bella ye. hihi. :D

    relax la bella. akak dh 24. x pk pon nak kawen lg. nak keja dlu. hihi. nak carik duet banyak2 & tlg fmly dlu. lepas tuh baru pk nak kawen. hihi. seru x sampai lg nak kawen awl nie. :D

    kalau bella, akak doakan jodoh sampai awl. aminnnnnnnnnnn :D

    ReplyDelete
  20. Alah lambatnyaaaaaaaa. hahahaha kak bella jom kahwin ? LOL XD

    ReplyDelete
  21. wuiyoo, abang nak tunang dah? tahniah, tahniahh kat abang, kiss kiss lol

    rinduu sabella, lama tak jenguk sebab akak busy T.T

    ReplyDelete
  22. hahaha.. mcm2 la.. tahniah dkt abg.. siswi pn rse cm nk kawin skrg je..wiwwi.. kwn siswi da spt ank da pn.. pdhal umo bru 21.. haha

    jmput tgk keychain comel kt page siswi.. wiwiwi

    ReplyDelete
  23. RINDUUUUNYAAA KAT BUDAK COMEL NI HAAAA! HEHE

    Tunggu akak kahwin dulu baru adik kawen okay? kakaka

    ReplyDelete
  24. Hi! :-D
    Hehhe.
    Semoga akak dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki oleh-Nya ya. :)

    ReplyDelete