Friday, April 26, 2013

Bersyukur atau Merungut-tak-habis-habis ?

hey Assalamualaikum eberibodeh


Lama kan tak update . Maaf . Banyak benda yang berlaku . Banyaaaaakkkk sangat nak tulis dalam ni . Tapiiiii , ya'll know , kekangan masa dan ........................................................... malas .

Blog ni dah berubah . Ada perasan ?

Simple & matured . Same like its owner . ihik .

18 April lepas ( Khamis ) , aku dijemput untuk ke Majlis Penyampaian Anugerah Khas Kecemerlangan Pelajar Yang Mendapat Semua A Dalam Peperiksaan SPM / STPM 2012 . ( humangaih panjang gila . aku copy je dari surat jemputan tu ) . 

Majlis rasmi . Tak sah kalau takde ceramah blah blah blahh . Dari rumah lagi aku ada berharap sikit . " kalau dapat laptop seketui pun best ni . tak perlu lah beli lagi bila melangkah ke alam Uni nanti " . Tup tup , pelajar yang dapat straight A+ saja yang dihadiahkan laptop . Yang lain , dapat RM500 . Temaceh .

Aku ini , pelajar biasa biasa yang mampu dapat straight As je .

Hancur hatiku . Ye lah , aku ni orang kebanyakan . Kalau boleh taknak susahkan abah . Memang abah dah ber-ura nak belikan aku laptop . Tapi , kalau dapat free , bukan kah itu lebih baik ? mihmih .

Bila abah balik rumah , aku cakap , " Abahhhh . Tak dapat pun laptop . Yang straight A+ je dapat . Orang ingat semuaaaaa pelajar dia nak bagi . huh "

Abah balas , " Takpe lah . Ada la tu rezeki lain kalii "

Aku diam . Betul juga kata abah . Rezeki tu kan Allah dah tetapkan . Aku merungut tak puas hati tu , maknanya aku tak redha dengan ketetapan Allah la ya ? Astaghfirullah .

Esoknya ( Jumaat ) , abah cakap , " Abah bagi peluang . Bila dah dapat tawaran pergi memana nanti , pilih je nak laptop jenis apa " .

Kaget . Rasa macam nak lompat bintang doploh kali .

Sekarang , bagitahu aku . Apa lagi yang boleh aku cakap selain daripada 'Alhamdulillah' ?

Bersyukur atau Merungut-tak-habis-habis ? Bersyukur :)


adik mek
blissful .

32 comments:

  1. betul tu . kita kene bersukur tak kira susah mane pon kite . sebab Allah akan bagi ganjaran yang lebih daripada yang kita nak sebelum tu .

    =)

    ReplyDelete
  2. Tak apa dear..hehe..mungkin rezeki adik benda lain ke kan..InsyaAllah..akak doakan adik dimurahkan rezeki. ^_____^

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah. Dapat RM500 pon dh syukur sgt. Tahniah ye sayang. :)

    Kan ? Allah dah tetapkan rezeki masing. Bela x dpt yang sekolah bg, tapi abah Bela nak hadiahkan laptop tuh. Boleh pilih pulak tuh. Besttnyaaa. Syukur sgt kan. Hihihi.

    Btw, gud luck dear :) Sambung stdy kat mana nnt ? Hee

    ReplyDelete
  4. waaa... dh brubah... simple je... kite gok dlm dunia ke-beby-an lagi... hahahaa
    bgosla bersyukur je ape yg kite dpt... 500 pon bukan kecik tuh... hee x)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ehh perasan baby la pulok sorang ni . HAHAHA

      Alhamdulillah :)

      Delete
  5. yep yep kite kne syukur. kalau tak dapat sesuatu jgn cepat merungut sbb Allah dah rancang yg lagi better utk kite.

    ganbatte :D

    ReplyDelete
  6. Akak, dapat semua A dalam SPM? Tahniah. (sorry lambat wish)

    Abang saya haritu dia dapat 2B+ lain semua A. Sayang ohh tapi syukur Alhamdullilah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe thanks aisyah :)

      alah dah ok sangat la tu . Alhamdulillah :)

      Delete
  7. salam =)

    Alhmdlh..sntiasa bsyukur ye..abh da nk bg tu..hehe
    xpela..lau xdpt,btul ckp abh tu..ade rezki adela, kan =)
    lgpun xrugi apapun lau xdpat yg free tu..kan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam akak :))

      tu la akak . rezeki tetiba kan . tak sangka jugak . hee Alhamdulillah :)

      Delete
  8. wah, best la kalo cmtu dik.. sis ni kena beli sendiri n hutang pula..huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala akak dah berpendapatan takpe . hehe

      Delete
  9. alhamdulillah..
    syukur..dpt jgk bella laptop..

    ReplyDelete
  10. Yup!! Betol tu!! Kita kena bersyukur dengan apa yang kita dapat dan kita miliki. Bukan senang-senang orang nak kasi 500 tu..Banyak tu!! Mana ada jatuh dari langit kan!! :) hehe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah . dapat rm500 pun bella dah bersyukur sangat dah . takpe la tak dapat laptop pun , mungkin Allah nak bagi rezeki ikut cara lain ^^

      Delete
  11. Alhamdulillah.. biasa la tu Bella, iha pun kadang2 TERmerungut jugak.. yg penting kita cepat2 sedar..
    #dah dapat laptop nanti jgn lupa interprem kt blog tau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah . sedar tu yg penting . kalau yg tak sedar sedar tu yg masalah :P

      Delete
  12. bersyukur membuatkan kita rasa memiliki segalanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak . biasanya manusia ni ada je yg tak puas hati dgn apa yg dia miliki .

      Delete
  13. terkejut masuk blog Bella. ada perubahan! hihi :D
    apa pun jadi, cakap je alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha . nasib baik akak perasan !

      kan kak . papepun , kena bersyukur :)

      Delete
  14. Bellaaaa...I miss you sis...
    Tahniah dapat rm500... InsyaAllah adalah tu rezeki laptop baru nti.. boleh lah raji2 hupdate blog..haha..
    apa pun syukur sllu tau..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu akak jugak !! <3

      Alhamdulillah . thanks kak . amboi macam perli je ni ! hehe

      Delete
  15. hye awakk , kite rindu awak.
    hahaha gedik x? :P
    kenapa tukar ni weii?

    ok la tu , mmg patut bersyukur
    okehhh ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. wek wekkkk . geli aku . hahahaha . saje je nak tukar . yang dulu tu serabut sangat aa .

      Alhamdulillah :)

      Delete
  16. wah....bestnya...semoga cepat2 dapat tawaran ye bella.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . mudah mudahan . terima kasih ye abg timi :)

      Delete
  17. hehe kdg2 apa yg kita tak dpt Allah gntikan dengan nikmat lain..apa pun Alhamdulillah^^

    ReplyDelete
  18. untung ler kalo mcam tu letop baru ek?

    ReplyDelete