Friday, January 11, 2013

experiment 1 ; bending water

hey assalamualaikum eberibodeh

fuh . berpeluh peluh . baru je balik dari basuh rumah yg abg pi baru nak duduk . skuad mencuci-menyental ; aku , abah , abg mudin . letih gila kut . rumah macam bertahun tahun dah tak duduk . padahal baru je berapa bulan . sapu sawang . sapu lantai . sental dinding . berus lantai . basuh lantai . sapu air . time sapu air kat simen luar letih . menyandar dalam bonet kereta . rembat kacang sape tah dalam kereta . sumbat je dalam mulut . sambung sapu . boleh bayang tak cane aku mengunyah sambil sapu ? gigih tahu ?

banyak main air . jari kaki tangan kecut . sejuk . tahu kan aku tak suka tengok ? geli .

ok dah . back to normal .

harini khamis , 110113 . bangun dalam keadaan otot cardiac berdegup berkadar normal . terus bernafas melalui jalan trachea . masih kekal sebagai pemilik ovum . alhamdulillah .

meneruskan rutin seperti biasa . bangun , kemas rumah , online , face the not-so-interesting news di laman nstp , online , online , online . membosankan ? tak . best ape stay rumah . how i wish this honeymun last forever .

tengah main sikat-2 rambut , teringatkan satu eksperimen . bergegas buat . mungkin ia terlalu remeh untuk dianggap sbg 'eksperimen' . tapi sukati aku ah . problem ?

tak tahu nama apa exp tu . aku nak bagi nama boleh ? experiment sikat & air . menarik tak ?

huduh bebenau nama --" . exp bending water lah eh . hahaa

nak try tak ? jom

material & apparatus ;
- sikat
- kepala orang yg berambut
- pili air
- air suling

procedure ;
1. hadapkan badan anda ke pili air . buka pili air dengan kadar sederhana . make sure aliran air tu narrow . bukan droplets .
2. sikat rambut sebanyak 10 kali
3. slowly , place the comb towards the narrow stream water without touching it .
4. observe & record the data . wakaka

observation ;
aliran air akan membengkok ke arah sikat . sebab bila sikat rambut , static electricity akan terhasil . static electricity tu la yg akan attract aliran air .


electron ( negatively charged particles ) will transfer from hair to the comb as we rub the comb through our hair . so now the comb will have extra electrons and is negatively charged . air kan ada negative & positve charged particles . positively charged from the water will move towards the negatively charged comb . thats why the water bent . cewah .

boleh diterima tak ? maaf kalau termengarut . mohon yg lebih arif jelaskan .


harini birthday sikopipes tu .

guwa memang suka menconteng

selamat hari lahir
moga blood glucose level sentiasa stabil
may Allah bless

last , selamat hari tua . larikkkk !



adik mek
the hypotesis is accepted .

60 comments:

  1. eh?! FD baru tahu. tu lah, FD tak berapa minat dengan sains. bila tengok gambar tu, eh menarik! hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . kalau ada masa FD try buat ye :D

      Delete
    2. aku menumpang kat komen org yg 1st ni, nak ucapkan arigatouu gozaimasu! di atas wish2 besday tu..err, hadiahnya mana??

      Delete
    3. amboi siap jd bapa tumpang bagai . hahaha . hadiah ea ? tuntut kat fb atau tuitter ah . kat sana aku bagi yg bapak best punye . harhar

      Delete
  2. apa yg adik merepek ni..xfhm titew lahhh hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jahat lew kak el ni . penat tau titew buat eksperimen ni . hahaha

      Delete
  3. Wah..pandai la kak bella ni buat eksprimen.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha tak pandai sangat la . memain aje ni . hihi

      Delete
  4. haha..blood glucose lvl stabil..amin

    tak pernh tau pun expriment ni...
    tpi, menarik, cantik air tu bengkok..
    boleh try..I luv Physic XD excitednyer!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha ameen :D

      cantik kan ? tapi ni exp simple aje . hee . try tau ? awak suka physics ea ? :D

      Delete
  5. wow!!! ni mesti pandai fizik ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh manadaaa . bella nye fizik cukup cukup makan jek . tskk tskk

      Delete
  6. berjaya pulak tu eksperimennya tu. TAHNIAHHHH!

    syaz first time datang sini. Salam perkenalann! Syaz follow blog comel ni. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha thanks ya syaz . salam perkenalan jugak . million trimas sebab sudi follow blog bella :D

      Delete
  7. rajin bebenor buat eksperimen...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha . saje memain ni kak . tadak benda nak buat kat rumah ;p

      Delete
  8. haha minat sgt dgn sains! teruskan ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngehh . penganggur cani la kerjanye abg hazwan :D

      Delete
  9. WAHHHHHHHHHHHHHH ! otak sains kak bella ni xDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. uih takk laaaa . sains-aci-redah je neh XD

      Delete
  10. Replies
    1. maana ada hebat la kak husna . main-2 jee . hihi

      Delete
  11. yay. ekperimen. fenin2 dah ni. ekperimen cm ni pun fenin dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . takde pening nye la akak :D

      Delete
    2. ayak.. untuk bella boleh la. kalo kakak ni. ter'sawan' kang. susah juga

      Delete
    3. bahasa berbelit sikit kot kak ? ngehh . simple mimple pimple hah gituuu . XD

      Delete
  12. macam2 la sabella.
    hipotesis dia camne lak? :P

    tikus tak comel ok XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. err hipotesis dia michelle tolong buatkan boleh ? hihi . eh tikus sangat comel ok XD

      Delete
  13. ewahh sempat wat uji kaji plak tuu.
    haha

    ReplyDelete
  14. hahaha..apa adik merepek ni? hahaha..pandai adik akak. Fizik A++++ ni. InsyaAllah, jangan melawan..hehe.


    p/s: nak abc ke? jom kita pergi makan nak..jom2, akak belanja. -____-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . like sista like sista kan kakk . ngehh . amboi A++++++ . amin insyAllah !


      p/s/s ; bila akak nak belanja tu . tskk tskkkk :(

      Delete
  15. whetttttt? *suara orang putih gedik*

    Akak budak Economi, tak fahamm lol
    BW here :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhak . whetttt tu yg tak menahann . haha . thanks bw sini kak ! ;D

      Delete
  16. mcm best je nnt nk try cuba la..

    ReplyDelete
  17. Rajinye dia bereksperimen. X pnah cuba pulak. Menarik outcomenya. :)

    *Nanti nak masuk umah baru bolehla jemput skuad.Hehe. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. not-so-experiment la . hehe . hak'oh jangan lupa calling-2 ye nanti kalau nak masuh umah baru . kami sedia membantu !

      Delete
  18. cam bestje ekspeimen ni. natk try. haa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak la best sangat . biase je . tapi try la ! hehe

      Delete
  19. yeyeay!!bella buat experiment.ahaha..guna magic merlin eaa..ahaha..nia pon duk bosan da tiap hari buat rutin yg sm..wpn sekadar mkn tido tgk tv kmas rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maana ada . apa pulak magic merlin . marah la si merlin tu nanti . magic bella laa XD

      Delete
  20. err, komen pasal electrostatic tu sbnarnya ak no komen sbb ak rasa takdak keperluan pon dalam kehidupan ak. haha. cukuplah apa yg aku blaja setakat spm dulu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok-2 takyah komen . kate merajuk tak nak komen dah . dah dah gi main jejauh . hakhak

      Delete
  21. wahhhh..otak sains yea sis..
    terbaek la sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sains sangat la acik . time sekolah dulu cukup-2 makan je ! tskk tskk

      Delete
  22. perna buat eksperimen ni kat sekolah tapi bukan sikat la.. pembaris dengan kain kot. gosok2 pembaris tu dengan kian.. pastu xingat dah step dia.. ehehe tapi mcm tu lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe dengan benda lain pun boleh tapi bella sesaje buat gempak nak guna sikat . kahkah XD

      Delete
  23. hidup penuh dengan experiment. hehe. bagus! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe apa yang penuhnya kak . layak ke tak dipanggil exp tah . haha

      Delete