Tuesday, January 29, 2013

Si Taiko Berjiwa Rakyat

hey assalamualaikum eberibodeh

demam . tengah hari semalam tadi guwa dah agak . sebab rasa semacam aje . sekarang ni nak gerakkan kepala pun tak boleh . straight macam pembaris hadap lap . pening yang amat . rasa nak tinju kepala sendiri . disebabkan semangat berbelog ni menebal dalam lubuk sanubari guwa , maka dipaksa la jugak jari jari runcing ni menyentuh kibod dengan kadar kelajuan angin sepoi sepoi idok reti bahasa .

hambuih intro . makin demam makin nak gempak aje .

breakfast tadi . Alhamdulillah . disuruh beli donat , dibawaknya balik satu plastik donat . abang kalau bab nak menambahkan lemak aku yg sedia berlemak ni memang tip top der . tahniah .

semalam pegi pasar malam . konon tadak selera nak makan , ku rembat burger daging sebijik . singgah dekat gerai apam balik , ada la sorang brader ni duk membebel apa tah . dia duk musykil sangat apasal gerai nasi kerabu yg kat depan tu , ramai sangat pembelinya . and semuanya perempuan . apa yang aku perasan , kemusykilan beliau adalah

" kenapa perempuan suka sangat makan nasi kerabu ??! "

bertalu talu beliau menyatakan kemusykilan tersebut . mula mula dia tanya abang yg jual apam balik tu . aku yang tak bersalah ni pun diheretnya sama dalam isu yg sengaja ditimbulkan tu . apakahh . aku pun melayan aje la . first dia tanya , " awak suka makan tak nasi kerabu ? " . second , " kenapa perempuan suka sangat eh nasi kerabu ? " . pastu amendeee tah dia tanya . sambil gelak gelak aku jawab pertanyaansss brader tu .

and kejadian tu buat aku teringat kata kata tablemate aku kat sekolah

" awak takpe , awak cepat mesra dengan orang . " - tablemate

betul ke ? hm betul la sikit kut . hmmmmm macam naik lif tekan sendirik aje hahaha .

aku rasa semua ni bermula bila abah salu hantar aku pegi camp ke ceruk mana mana tah . alone . mungkin dari situ aku belajar buat kawan kut . bila dah sorang-2 tu , terpaksa la ringankan mulut ni nak menegur , senyum . kadang kadang terasa diri sendiri yg over ramah pulak . bhahaha .

kem elit tahun lepas ( Form 5 ) , kemain nervous sebab kena pegi sorang sorang . abah yg tak bersalah terpaksa tadah telinga tetiap hari hadap soalan aku ;

" kenapa orang kena pegi sorang sorang kem tu ??! kenapaaaaaaaaaaa ?? abahhh tolongggg . arghhh "

sangatlah tak faham kenapa nama aku sorang je yg tersenarai . budak sekolah lain lekkkk je ada geng . sangat forever alone . sangat .

tetiap hari aku kaji senarai nama peserta kem tu . aku dah pasang target , yg forever alone senasib dengan aku , aku nak buat geng . capai stabilo merah , tick nama target-2 tu . mihmih . 3 chinese , 1 indian , pun aku nak sambar . hah kemain niat suci aku nak berkawan .

kem tu kat hotel . sampai sana , sebelum daftar , aku dah jumpa geng 15 orang and we decided to stay at the same apartment . weeee ! dan 15 orang tu termasuk 3 cina ( eeva , giting , clareen ) & 1 indian ( durkha )

kami sangat berkonsepkan satu malaysia ! :D


Farah | Me - Taiko Gedik Sikit
Durkha | Me

aku rasa , kalau aku tak ringankan mulut nak tegur , perkenalkan diri , salam dengan diorang semua tu , memang tak berkawanlah aku . and ada je yg jenis macam tu . pegi memana sorang sorang ajee . tak best lah macam tuuuu .

and aku pun boleh buat geng dengan kakak kepada kawan kawan aku . dengan mak sedara kawan pun aku kamceng aje . umur dia around 19-20 cantu la kut . aha .

even aku ni suka buat muka taiko kalau duduk sesorang , aku ni cepat mesra senanya .

cop , abang aku sucpect aku Hypotension ( darah rendah ) . budak macam aku dah dapat penyakit cani ? budak la sangat khennnn .

_______________________________________________


pernah tak rasa macam statement seseorang tu , ditujukan untuk diri kita ? tak kesah la kat fesbuk ke kat memana ke . hm ini kes perah-santan ke perah-asam kepe ? ah  abaikan . takmo ler ambik port . aku sedar aku ni siapa #AyatMerajukPalingCliche


adik mek
potassium cyanide

72 comments:

  1. pengawas pusat sumber ke bella ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haip haip . aii pengawas disiplin tauuu . haaa kemain . bhahaha

      Delete
  2. agree2...bella mmg peramah dan baik..untung siapa dapat kawan ngn bella..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akakkkk jangan la puji banyak sangat . nak menangis pun ada ni . hahaha :'D

      Delete
  3. Waaa...adik akak ni cantik plus comel lah..tak sangka hehe..jom dating akak jom..ehh..jap jap..jom kera OK nak..nyanyi lagu bukan GA biasa...hahaha..waaaa..malunya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. celah manaa yg cantik plus comel tu kak oii . haip . jom jom dating !! tapi dengan syarat sepanjang proses dating tu akak kena nyanyi lagu bukan GA biasa . pastu pastu bella nak rakam pastu nak letak kat belog . boleh tak kak ??? bhahahaha XD

      Delete
    2. Hahaha..pengsan lah akak kalau macam itu. Kalau nyanyi nanti takut banjir pula negara kita yang 1 Malaysia ni.. Cantik dan comel itu subjektif kan..Jadi pada akak, adik bella ni cantik plus comel. ^__________^

      Delete
    3. ahh tak kiraaaa . akak kena nyanyi jugak ! kalau tak , merajuk namploh hari ! :/

      Delete
  4. Untungla bleh gi kem? But me,why X3...hua3

    ReplyDelete
    Replies
    1. x yah nak why why whyyyy sangakkkk . HAHAHAHA

      Delete
  5. salam kenal , datang dari blog uNcle hehe..

    ReplyDelete
  6. harus la , nasi kerabu sedap ape.
    haha~~
    untung la ada kawan.
    1 malaysia sungguh tu makcik
    ngehngeh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh michelle pun suka nasi kerabu ke ? wee kita geng ! haha sangat 1 mesia ! sayang najib . ehhh XD

      Delete
  7. Salam..comel orunk nyer,thanks follow akak,cayunk sabella.

    ReplyDelete
  8. baju purple tu pengawas disiplin??? dulu zaman akak, baju biru..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends on sekolah kut kak . kalau sekolah bella pengawas disiplin tu ungu . hee

      Delete
  9. Tak rugi pun ringankan mulut. Best dik, dapat ramai kawan. Ce bayangkan kalau adik senyap je masa kem tu, mesti lagi stress. Buangkan sikap malu and approach orang. hehe. akak ni pun kekadang buat muka tak malu jugak pergi approach orang. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa sangat sangat setuju dengan kak syaz . kena buat muka tembok la sikit even nampak macam terhegeh hegeh . bhahaha . kita geng la kakk . sep sikit ! hihi

      Delete
  10. nape prempuan suke mkn nasik kabbu? selok suke... huk3
    tp seyes,,, nape suke?
    potassium cyanide bukan racun ke doc? xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha sengett . suka sebab best ler . haip bukan org pmpuan aje yg suke . lelaki anti nasi kerabu ke ? XD

      hak'oh . racun tikus . ngehngeh

      Delete
    2. xtau r anti ke dok
      btw amik nih... dush2
      hahahaa
      *puas ati xD

      Delete
    3. ehh dia ni mmg nak kena debik sikit ni . haa masuk gelanggang cepat . yiihaaa *hayun parang*

      Delete
    4. hahaa... ganah ngat
      jgn r mrh dik... klu nk mrh tu jgn gune parang... klu mrh kite damai care baik... main dam ke, ajk mkn kepok ke... heee xD

      Delete
    5. hahaha ini taiko ok . hssff *mukataiko.jpg* . die takut letuuuuuu . ngehh . ok boleh je nk makan kepok . asalkan org tuuuuu belanja :D

      Delete
  11. wuiyoo, bella pakai tudung labuh ke? i never know about that! tabik springg kat adik! *tabik hormat* :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. bella sekolah agama kak . hehe . uish takyah la tabik tabik . hahahaha

      Delete
  12. hehe. same laa. kalau gi kem mesti dapat ramai kawan. tuu yang syokk. hehe. tapi kite laa kena ramahkn diri. hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. sep sikitt kak . hehe . hak'oh part yg dapat ramai kawan tu best . kalau tak ramah mmg tak berkawan laa

      Delete
  13. amboi. berpangkat jugak laa dia kat sekolah. tu tu, baju kaler lain. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . pengawas disiplin je pun kak :D

      Delete
  14. nasi kerabu mmg fevret gak
    kerabu sah2 awek muda..sah2 pompuan nak awek muda hahaha

    peramah ea..untunglahhhh kehkehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke awet muda ni kak el ? wah hari-2 nak melantak nasi kerabu la kalau cani . kehkeh

      Delete
  15. otai sungguh..
    mmg pemarah eh cilap..peramah..
    hehehhe

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. harap harap tak la . kalau tak , acik pun gerun nak datang sini . kihkih

      Delete
  17. waw...mesranya...bagus! Soft skill tinggi
    bestnyer dpt kawan ngn chinese ngan indian..
    tu bilik kat Sumai Hotel tu...hehe

    kem ni yg lepas trial ke midyear?
    Bukanke nama dia kem akademik ke? ke yg ni lain?
    *banyk soklan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak'oh kat Sumai Hotel . kem ni yg lepas trial . hee

      Delete
  18. yeayy nak berkawan ngan bella..sebab bella peramah..hikk

    p/s get well soon yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. weeee bestnya ada org nak kawan dgn kite . kihkih .

      inshaAllah akan semakin membaik ^^

      Delete
  19. Okay pe jd peramah and ringankan mulut tegur orang.. akak ni pulak jnis pmalu.. kene org lain start dulu.. pastu mla la membebel tak tentu hala.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lawak la akak . bella pun kekadang tak la ramah sbb takut org rimas pulak . hakhak !

      Delete
  20. sis suka makang nasi kerabu hehe

    btw rindu lak nak pkai baju sekolah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bella pun suka kakk !

      bella pun rindu jugak . even baru je bape bulan tinggal sekolah ;/

      Delete
  21. ohh..kt sakit..tp selera..wohh..haha
    akak pon selalu je org kt sombong..sgguh musykil..

    ReplyDelete
    Replies
    1. makin demam makin berselera kut kak . kehkeh . haa tu la . suka sangat nilai org dari luaran kann

      Delete
  22. aiy bella, suka tgok bella bertudung labuh. akak pun tringin sangat nak brtudung labuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . bella sekolah agama kak . inshaAllah satu hari nanti akak akan :'D

      Delete
  23. bguih la tu lau cept mesra dgn org..lau org pemalu,kita pon pemalu acaner nak kawan...hehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee kan . tapi bella ni kalau angin pemalu tu datang , mmg pemalu habis ahh . haha

      Delete
  24. biar peramah tapi jgn ala2 mak jemah sudah... hehehe... akak xreti sgt nak berkawan dgn bangsa lain sebab sejak sekolah, semua melayu je.. skang tgh nak buat kawan ngan dorg even rasa awkward.. heee :D ada tips x adik? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mak jemah tu cerita lain tu kak . mihmih . bella pun dari sekolah rendah hingga laa menengah , sekolah semua melayu . menengah , sekolah agama , lagi la kan . tu yg eksaited sgt bila jumpa kawan 1 malaysia tu . hikhik . tips nye kena ramah la kut kak . kena tegur diorang dulu . hee

      Delete
  25. honestly, akak suke cara penulisan sabella ! pasni tulis bebanyak lg eh cerita2 naik lif tekan sdiri.. hiii sweettt lohh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tsk tskk terharu pulak ada org suka baca penulisan tah pape bella ni . tskkk . banyak je kak cerita naik lif tekan sendirik ni . hakhak

      Delete
  26. semoga adik Sabella sepat sembuh ya..

    best ramai kawan kan..meriah kalau kumpul sama2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah mama . sekarang dah sembuh :D

      hak'oh best ramai kawan . takdela sendirian sangat ;)

      Delete
  27. Bella...comel laa!Pengawas ke?hehe..demam lagi yer?sian dia..moga cepat sembuh..hehe

    Anyway..datang golek2 kat blog cheqkaq yer..sebab nama Bella "berjaya" di tag!waaa..hihi..ampun ampun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak'oh bella pengawas . hee . alhamdulillah dah makin baik dah kak . trimas doakan bella .

      uiks nama bella ditag ? waaaaa hot jugak bella ni ek . kihkih

      Delete
  28. nasi kerabu? ala kita baru sekali pernah makan.. agaknya kedai tu ramai orang sebab penjual dia hensem tak.. eh! hehe. Abah sabella jadi mangsa eh. :P betul2 kalau kita ringan mulut mesti ramai kawan.. walaupun tempat tu asing bagi kita kalau kita pandai bawak diri asing tu pun jadi tak asing dah.. comelnya bella nie.. atototomey2. hiks :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak suka tak nasi kerabu ? bella sukaaaaa . hehe . mungkin jugak tu kak . tapi bella tak intai la pulak penjual die tu . hihi .

      bella pun skrg ni tgh bljr nak meringankan mulut la ni . nak kikis sifat malu tu . baru nak senang nak gi memana nantu . trimas atas nasihat kak . haa comel tang mana nye kak oi . hahah

      Delete