Thursday, January 10, 2013

syndrom akibat menggunakan pc / laptop

hey assalamualaikum eberibodeh

baru aku terperasan yang aku ni ada ciri ciri nak dihinggapi oleh carpal tunnel syndrom . baru ni aku terfikir yg aku ada syndrom yg berkaitan dengan 'makan' . aku tak tau wujud ke tak syndrom tu err tapi sambung lenkali ye --'

tahu apa dia Carpal Tunnel Syndrom ? bila sebut carpal haruslah terbayangkan bahagian pergelangan tangan . atas sikit metacarpal pastu kat bahagian jari jari tu phalanges .

so syndrom ni terjadi kat area pergelangan tangan & jari disebabkan tekanan yg berterusan kat bahagian tu . disebabkan oleh guna mouse ke , kibod kepe and seangkatannya .

berdasarkan pengetahuan aku hasil pembacaan bile tah  , tanda-2 syndrom ni , rasa sengal pada pergelangan tangan & jari tangan especially jari telunjuk & tengah . ada rasa tak ? tahniah anda dihinggapi syndrom ini . harhar .

and guess what . yang menyebabkan reseptor terkejut aku stimulated , WANITA mempunyai risiko 3 kali lebih mudah untuk terkena syndrom ni . WANITA ok . diulangi , wanita aka gegurl aka homosapien yang mengandungi chromosome XX dalam susunan karyotype . sekian .

syndrom ni boleh menyebabkan putusnya sendi pergelangan tangan sehingga tangan tak dapat berfungsi . dan yg paling tak best , mungkin tak dapat digerakkan sama sekali . bahaya gila oh !

tanda-tanda lain ;

- kebas & parasthesia ( seperti terbakar & bergetar ) di ibu jari , telunjuk , jari tengah atau beberapa bhg di telapak tangan .
- susah menggenggam atau kepalkan tangan .
- sering menjatuhkan barang

jangan pandang remeh tau ? dah ada org yang kena operate disebabkan syndrom ni .




well , jangan risau . ada cara nak mencegahnya

1. jarak mata dengan pc mestilah lebih dari 60 cm 


" mak , nak pinjam tape mengukur  !" - sape ni ?

2. pandangan mata ke monitor perlu mengarah bawah sedikit . seperti 5-15 darjah lebih rendah dari posisi horizontal pandangan mata .

3. elakkan pantulan lampu atau cahaya yg masuk ke monitor .

4. posisi tangan atas kibod perlu membentuk sudut 90 darjah . yang ni aku pening . cemana nak buat eh ? kalau korang tahu bagitau eh . pastu mms gambar kat aku tau ? *beriyaa ;p

5. kerusi & posisi tangan mesti selari dengan meja ketika guna kibod .

6. jangan guna pc lebih dari 2 jam . berhenti kejap , berdiri , stretching sikit , berjalan 1 - 5 minit sebelum hadap pc balik . ok sekarang baru aku sedar kenapa abah beria sangat cakap kat aku pasal ni mase kekecik dulu . 

" maksima masa dia 2 jam je boleh hadap laptop . lepas tu , rehatkan mata . tengok pemadangan luar , tengok paaaling jauh . tengok pokok-2 hijau ke " - abah

faham tak ' paaaaling jauh ' tu ? kalau tak faham , call abah sendiri ye . ni nombornya ; 019******* . 

7. guna pelapik mouse dan keyboard untuk keselesaan .

8. jika perlu , guna pelapik kaki . amboi sakan .

9. guna kerusi yg dapat menyokong posisi punggung .



senaman yg boleh dibuat ;



fuh . makin menambah percentage aku nak dapat carpal tunnel syndrom menaip pepanjang ni . 

nauzubillah . mintak simpang !


adik mek
CTS

56 comments:

  1. Replies
    1. bahaya tu kak . better amalkan tips dari bella ni ok . cewah haha

      Delete
  2. scaryy nyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa -,-

    ReplyDelete
  3. Tahniah!lecture x bgi assignment lgi,dh buat pnyelidikan...haha

    ReplyDelete
  4. aku ada buat entri pasal ni. uji koordinasi mata tangan

    http://encikcopypaste.blogspot.com/2012/11/santai-ujian-koordinasi-tangan-mata.html

    chrome, flash tak support. sila pkai firefox atau IE

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tengok dahh . bagus sangat letuww .haha

      Delete
    2. haa, ko lulus ke fail? bhahahahaha

      Delete
  5. haha..banyak istilah Bio blog ni =D

    long term effect..hmm..susah nak kene tpi nauzubillah..
    lebih baik cegah dari rawat, kan. Lenguh-lenguh tu selalu ada dn kalu ngadap lapptopp tu sure lebih 2 jam...kene ubah ni.

    p/s : Bella kalu pi klinik ke bleh la guna istilah Bio, ntah camna reaksi doktor nanti..;) hehe.peace!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhik . saje ngengade guna istilah bio ;p

      long term effect yg bahaya tu . sebab skrg ni kita rilek-2 je tup tup bila umur puluhan nanti , kena . memangg lebih 2 jam kalau ngadap laptop . tak perasan langsung masa berjalan !

      p/s/s ; erk . kalau terror bio boleh la jugak tapi bella ni err cukup cukup makan jek ! haha

      Delete
  6. hehe..kelakar komen dekat atas akak ni.betul, memang sangat bahaya kalau kita kerap menggunakan laptop..tapo akak memang kerjanya 24 jam menghadap laptop..tak ada laptop memang tak boleh buat assignment

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha komen si shadyboyzone tu ke kak ? akak yg buat saimen ada la logiknya ngadap 24 jam laptop . bella yg tengah menganggur kat rumah ni hadap laptop 25 jam sehari !

      Delete
  7. gerun jugak dengarnyer...kene berjaga2 lepas ni...nice info

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersangatlah gerun kak . effect yg bahaya menanti jika kita ambil mudah je bab-2 ni .

      Delete
  8. erk...Ngeri tengok cara dia bedah....

    ReplyDelete
  9. nice post..
    dapat jugak anna belajar..
    tq sudi share..

    ReplyDelete
  10. aiyooo ngeri tul tgk tgn kena operate tu
    tp yg gambar cara betul bahagian elbow time pgg mouse tu
    mmg k.el salah lah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik kak el betulkan kalau tak nanti kena operet macam tu . hihi

      Delete
  11. Ngeri tengok. Hee,thanks for the info yaa! ;)

    ReplyDelete
  12. berguna tips ni ^^
    thanks for sharing :D

    ReplyDelete
  13. eiii. geli bonar kak anis tgk tangan tu hah XX

    ReplyDelete
  14. eii geli bonar kak anis tgk tangan tu hah XX

    ReplyDelete
  15. erkkk seram baca info ni dik!..
    Tq share.. dpt lah maklumat utk berjaga2..
    takut kan?? dah lah wanita lagi berisiko..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatlah seram . hak'ah part yg wanita lagi berisiko tu yg bahaya tu . sama-2 kak :D

      Delete
  16. Oh mannnnnnnnnnnn, gambar tangan tuh tak boleh blah, takut tengok xD

    ReplyDelete
  17. Replies
    1. harhar . ambil langkah berjaga-jaga ok :D

      Delete
  18. ehh, mana komen aku? :'( ko delete ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh manadaaa . org takpena delete comment tau . haaa . komen semula ah komen semula . haha

      Delete
    2. aku ada komen kot. mohon ko p check kat bhgian SPAM...

      Delete
    3. eh ada ada . hee sorry naik lori !

      Delete
    4. aku merajuk dh nk komen. sobs sobs :'(

      Delete
    5. ah merajuk la kau sensorang . nanti aku suruh macik belakang rumah aku gi pujuk . tunggu tau ?

      Delete
  19. uhh gambar pergelangan tangan kena bukak tu seraam nye ! ehh dh rs mcm ade gejala neh la.. tp kena kat siku mcamne nii... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . operet kat siku la kak . takut tak takut tak ??

      Delete
  20. dr dulu lg akak nk ikut cr camtu..tp bila dah ddk atas katil..hamboii..mcm2 ler posing maut nya..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha . samela kite kak . bella yg share pasal ni semalam , harini buat balik tabiat lame . huahua

      Delete
  21. arghhh..ngeri...
    acik pnh rse cm tu gak..
    minx djauhkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bella pun rasa jugak lenguh lenguh tu . lepasni taleh dah online je manjang . fuh

      Delete
  22. good entry dear..wahh!baru akak sedar..selama ni tak pernah sedar pun. Hehe. Lepas ni post lagi pasal entry kesihatan. Akak suka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . bella selama ni tak ambik port pun . skrg baru la rasa seram . hihi insyaAllah kak !

      Delete
  23. mmg tau..sebab tu ati2 bila guna komputer or laptp ni..huu tkt jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena hati-2 la kan ? sebab benda ni long term effect . huu .

      Delete