Wednesday, January 16, 2013

rindu alkali akan halogen


mendengar namamu berdetak jantungku
mengalir deras darahku
reaksi kimia , aku rindu
menyatukan aku dengan halogen kekasihku .

halogen ku
desah nafasmu semakin deras terngiang ditelingaku
kau dan aku ingin menuju kestabilan gas noble itu
elektron valensiku tak tahan menunggumu
ku tahu engkau pun punya naluri menangkap elektronku .

aku ingin reaksi kimia hadir untuk lepaskan elektron di dada
bergetar rasa rinduku untuk segera bisa bersama
terimalah pinanganku segera
dengan mas kahwin elektron valensi yang ku punya .

halogen
aku alkali dan alkali tanah saudaraku
menantimu membentuk ikatan baru
ikatan ionik di dalam hatiku dan hatimu
jiwaku ingin menjadi elektrolit kuat bersamamu
dan kita pancarkan nyala lampu elektrolit penguji di hatiku dan hatimu .

halogen
jangan tinggalkan aku
ku tak ingin redup bagaikan elektrolit lemah itu
ku tak ingin mati seperti non elektrolit yang tak bisa nyalakan lampu
aku ingin bersamamu selamanya
stabil seperti gas noble .

halogen
aku alkali yang merindu begitu membara
datanglah . kita bersatu melalui reaksi kimia .



main point ; ionic bond alkali


aku minat puisi ? sangat . tapi tak ramai yang tahu .


pejam mata . buka hati . coretkan seni di dada seni kehidupan . simple .


eheh .


chemist + sastera = chemistera


adik mek
creds ; sunyonoms
pstt ; minah rock berpuisi

54 comments:

  1. wahhh puisi kimia..hehhe hebat. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . bella tak reti sangat pun sebenarnya .

      Delete
  2. terhebat gilaaaaa k puisi awak ni,dalam bentuk sains! wuhuu <3 btw, i still don't get it -.- erk

    ReplyDelete
    Replies
    1. point dia ionic bond je sebenarnya . kalau teliti , kita akan dapat point tu . in fact , lebih senang nak faham steps ionic bond . hehe :D

      Delete
  3. wah...terbaek..
    puisi sains g2..
    cayalah sis..

    ReplyDelete
  4. minat puisi juga..awal2 entry dulu ja tulis la dh kurang..haha

    ReplyDelete
  5. waoaaowawow..!!!Sains+Literature
    susah nak jumpa...bleh jadi ahli falsafah dan saintis ni...

    KT, skul mana?

    Halogen kene react alkaline metal la kan ~,^ baru stabil

    ReplyDelete
    Replies
    1. falsafah + saintis ? fuh parah tuu . hahaha

      Delete
  6. anna pon minat tapi rasa mcam ramai yang x baca pula... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . memang kekadang membosankan sikit puisi-2 ni . tapi kena kreatif lah . sesuai dgn zaman sekarang . hee

      Delete
  7. uik. sastera aku boleh. campur2 dengan halogen. alkaline semua2 ni. mcm ohsemm jek. never meet anything like this before. salute sama adik. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya semua org boleh je buat . asal ada basic sikit-2 je pun jadi la . haha jgn salute kat bella . ni pun inspirasi dari org lain jugak .

      Delete
    2. hahai.. at least tahu guna inspirasi tu caner. kan kan?

      Delete
    3. hee thanks ye kak . pabila kebosanan melanda di rumah cemni laa . hahah

      Delete
  8. haip ahli astronomi. ehhh apakah?
    hehehe~

    nice bah aww :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh siapa pulak ahli astronomi ni . michelle eh ? hihik

      Delete
    2. ok michelle ahli silap mata , bella ahli astronomi . kita bergabung ok ? hahaha

      Delete
  9. uncel rasa nak muntah baca puisi kamu nih hhahaha..dulu masa kelas kimia tak masuk..pas tu fail SPM..padan muka uncle hahahha

    tapi pepehal pun tabik ler..boleh hasilkan puisi nih..jangan tulis khas buat uncle udah..karang uncle pengsan hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi uncle . nak muntah pun beragak aa . pi muntah lain sana . haha .

      Delete
  10. oh!!! apakah???? dulu x ambil chemistry...tu yg xfhm//hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke . akak ambik apa dulu ? akaun ? :D

      Delete
  11. wahhhh wooohoooooo puisi sains ni hehehe..
    terer arrr bella wat puisi..kagum k.el :)
    k.el paling xsuka puisi2 ni..nak2 lagi kena wat kesimpulan makna keseluruhan puisi tu..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak el minah rockk . mana layan puisi-2 bagai ni . hakhak

      Delete
  12. wah kemain lagi. puisi campur chemist ek. hebat ^^

    ReplyDelete
  13. hehe... wow. berat kes ni. hehe.

    Goodluck! hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak berat sangat la kak . moderate giteww . hahaha .

      Delete
  14. wahhh..puisi kimia..memang kreatif :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . untuk jadikan puisi tu lebih menarik kena letak elemen-2 'pelik' sikit . heee

      Delete
  15. cheqkaq tak minat sastera..hermmmm

    ReplyDelete
  16. amboi. haha. kemain ber sastera! kena pulak tuuu. baguss dik! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakhak . tadak kerja kat rumah ni kak oi . verangan aje lah ;p

      Delete
  17. Replies
    1. haa sesuei jugak tajuk tuu . wah kak anis dah ada bakat nak bersastera ni . hihik

      Delete
  18. ni saintiss punye puisii.. ehemm suke la kesinambungn chemistra :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bella main taruk je chemistera tu . tak sangka pulak ngam . hahha

      Delete
  19. owh...da lame xbergelumang di alam sains..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngehh . kite ni baruu je lepasan spm . tu yg memori fresh lg . nanti-2 tak tau lee . haha

      Delete
  20. Seriously dear.Menarik sgt.Chemistra.Term yg menarik and sedap di dengar.Puisi tu hebat.Kalau sisla kan.Dua ayat je sempat.Pastu stop xde idea.Hikhik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. chemistera . tu spontan je tu kak . hihi . ala bella pun tak reti jugak . nagrut-2 moleh aa :D

      Delete
  21. nak jer ak condemn ko nyer electrolisis tp aku lupa asasnya =.=' nnt nk p bukak buku balik

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dapat hidu unsur-2 kekejaman di situ ya . tayah bukak buku aa , kau gi layan kakak angkat kau yg cun tu sudah . harhar

      Delete
  22. byk chemistry ngan biologi ye dlm blog ni? hehe~

    ReplyDelete