Sunday, January 20, 2013

Spirit Of The Coin

hey assalamualaikum eberibodehh

pernah dengar tentang permainan ni ? Spirit Of The Coin atau Ouija Board . budak-2 hostel mesti ramai yang tahu kan . tapi kat sekolah aku tak heboh pun . mungkin sebab sekolah aku sekolah agama . ataupun , sekarang ni dah tadak org main game cani ?

game ni kononnya macam menyeru roh orang yg dah meninggal la . tapi senanya ni semua permainan iblis untuk menyesatkan manusia . 

WARNING ; GAME INI DILARANG KERAS UNTUK YG BERAGAMA ISLAM . IANYA KHURAFAT & BOLEH MENDATANGKAN SYIRIK

aku belum pernah main la game ni . even rasa nak mencuba tu ada . dulu . time sekolah rendah . eheh . masa tu tak tahu la benda ni salah disisi Islam . just ingat benda ni main-2 je .

harus diketahui , dulu aku pernah ajak kawan main benda ni . alhamdulillah , dia taknak . suci kawan aku . aku pun . ehem .

pernah dulu aku tanya abang , dia cakap pernah main . kakak & abg yang sorang lagi tu aku taktau la pernah main ke tak . tapi kakak tahu je pasal ni . tak sangka kakak aku ni rock jugak senanye .

err aku tadak pengalaman . aku just tahu sikit-2 je . hoi pengetahuan am tu perlu tau ? ngehh .

CARA MAIN ;
1. ambil duit syiling . biasanya doposen atau limeposen . lagi lama duit tu , lagi bagus . yang berkarat lagi best . untuk effect yg lebih mengancam , guna syiling yg ada gambar Queen Elizabeth tu . lagi lama , lagi power spirit yg datang .
2. sediakan kertas . buat 36 bulatan . guna syiling sebagai acuan . tulis huruf A-Z , nombor 0-9 dalam setiap satu bulatan tu . penjuru kertas ditulis 'YES' , 'NO' , 'HOME' .
3. biasanya permainan khurafat ni melibatkan 3 atau 4 org . seorang tukang catat diperlukan untuk catat apa yg dikatakan oleh hantu tu .
4. letak syiling dekat 'HOME' . setiap pemain kena letak jari telunjuk atas syiling then kena baca mentera . mentera dia simple tapi aku tanak tulis ah . 

sukati aku ah . problem ? *kening double jerk

bila dah rasa syiling tu mula nak bergerak , spirit dah datang leteww . then tanya lah dia apa nak tanya . nak bertaaruf dengan dia pun boleh . contoh kalau nama dia CHICHARITO , syiling tu akan bergerak ke huruf C-H-I-C-H-A-R-I-T-O .

nak tanya pasal benda lain pun boleh . yang pelik , apa yang dijawabnya tu betul . contoh kalau tanya tentang warna spende yg kita pakai harini , dia akan jawab betul . kalau ditanya tentang barang yang hilang , dia akan bagitau tempatnya dan memang betul barang tersebut ada kat situ . hebatnya Iblis dalam menyesatkan manusia . kan ?

agak-2 dah boring borak dengan spirit tu , boleh le suruh dia balik . the problem is , bila dia taknak balik . kenalah pujuk sampai dia berhenti dekat 'HOME' . syarat game ni , takboleh angkat jari selagi syiling tak berhenti dekat 'HOME' . jika angkat jugak , memang mengamuk la iblis tu . ada yg kena rasuk lepas tu .

tak semua guna syiling . ada yang guna mangkuk . kekadang , ada yg guna darah . just some people guna darah lepas diorang cuba tapi tak jadi . ada yang kata , kalau guna darah kita , then kita angkat jari dari syiling sebelum spirit tu balik , spirit tu akan cari pemilik darah tu .

last , kalau ISLAM , jangan pernah cuba untuk main game ni . jangan sampai terpesong . 

Firman Allah ; 
إِنَّ اللَّهَ لَا يَغْفِرُ أَنْ يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَلِكَ لِمَنْ يَشَاءُ وَمَنْ يُشْرِكْ بِاللَّهِ فَقَدِ افْتَرَى إِثْمًا عَظِيمًا 
"Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik , dan Dia mengampuni segala dosa yang selain dari ( syirik ) itu , bagi siapa yang dikehendaki-Nya . Barang siapa yang mempersekutukan Allah , maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar." ( QS. Al-Nisa' ; 48 )

untuk pengajaran , boleh baca kisah diorang pasal Spirit Of The Coin ni ; INI , INI , INI .

" dalam dunia ni ada berbillion manusia , mengapa cari iblis untuk dibuat kawan ? " - ustaz


adik mek
dont ever try this .

58 comments:

  1. pernah dengar ni...citer Jepun Korea MatSalleh ada je game ni, pastu mulalah kene kejar dihantu, kene bunuh dihantu..last2 hantu tu kawan dia masa kecik...haha

    Jangan cuba jangan cuba...!Bella skul mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kartun beteii . Bella hampir-2 nak mencuba haritu , nasib baik tak sempat ! kehkeh . bella sch SMK(A) Durian Guling , Terengganu :D

      Delete
  2. spirit of coin. ni time jahil2. kak sepupu aku pernah main, one of thier firned terpelanting kebelakang time coin tu moving. huhu. seram lepas tu malam nak balik rumah tu dah seram. mcm ada yg kejar. seram gila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhh seram jugak tu . nasib baik akak tak join sekali main . mungkin dia angkat jari sebelum 'benda' tu balik kut ;o

      Delete
  3. pxernah dgr pn..ke xpersan game ni?haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish . lame dah game ni abg hairy oi . nak test main ke ? ;p

      Delete
  4. dulu2 pernah main....... he3...tapi tak dtg hantu pun......

    ReplyDelete
  5. dengar nama game ni pun dah seram tau . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak'oh kan . hikhik . sesaje nak menyeramkan akak ;p

      Delete
  6. remy pernah main game nie masa zaman sekolah dulu...zaman2 nakal....... tak kuar hantu pun......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ke remy salah seru ni ? wkwkwk . tapi , ok la tu tak keluar . kalau keluar betul cane ? haaa

      Delete
  7. pernah je dengar pasal game ni. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . famous kan game ni . tapi dulu la . sekarang ni tak dah kut .

      Delete
  8. aterr awok siap kasi cara untuk main lagi tu doh tu guane haha budak2 makin kiter larang, makin dia nk buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . ni untuk pengetahuan je kak . org dah larang awal-2 kalau nak main jugak tahan risiko sendirik lerr

      Delete
  9. adik kak FD pernah try main benda alah ni. dia kata tak jadi, maybe kena pakai darah. then dia tak berani sebab nak pakai darah en. takut pula dia, haha xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak jadi eh ? hui nasib baik laa tak jadi . kalau tak , jadi apetah . main darah-2 tu laaagi la seram . kang dengan kak FD dikacaunye ;p

      Delete
  10. pernah dengar tp xberani pown..xnak buat sesuatu yg dilarang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus kak bagusss . jangan sesekali cuba . cuma kekadang niat nak cuba tu ada jugak XD

      Delete
  11. banyak kali dengar benda ni kak ;D tapi serious takut bila dengar diorang cerita. baik main barbie doll drpd main tuh XDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA . bak pinjam satu barbie doll . kak bella tadak barbie doll . kang tak pepasal main benda ni kangg . haa cepat bagi pinjam !

      Delete
  12. akak xpernah main cuma pernah baca je. tapi ada yang akak baca dia guna ayam hutan jantan tu pun tuk panggil spirit tuh..huhu..seram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuhh makin seram pulak dgr guna ayam hutan jantan tu !

      Delete
  13. fuhh kerja gila kot main benda alah nie. syirik :3 nauzubillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann ? memang tempah maut ler main benda ni .

      Delete
  14. Akak penah main dgn kawan cina masa skolah dulu hihi. Tipu je x jadi ape. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. perghh buat gempak la kak nida ni . bella baru je nak suruh turunkan ilmu . kehkeh

      Delete
  15. penakut mcm ku tak mungkin men game tragis ni...haha

    ReplyDelete
  16. kehkeh..bella oii adik ku sayang, tak bagi main mengada letak cara main tu kenapa..nasib baik akak ini budak cerdik sikit..sikit je lah..hehe..betul, akak pernah dengar pasal mainan. Selalu tengok dekat tv orang jepun atau chinese yang banyak main..wooo..takutlah..lagi satu merepek dan sangat2 khurafat. Lebih baik guna duit tu, pergi beli gula2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . ter-ajar pulak kak . takpe , sume blogger ni cerdik2 semuaaa . kehkeh . amboi kak dan dan je nak pegi borong gula-2 . ingat dia tu budak kecik lagi ke apa ?? XD

      Delete
  17. hoho . saya pernah nak cuba buat tapi mak tak kasi tak tau lah ttbe teringin nak tengok syiling tu gerak2 ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. bella pun teringin jugak . tapi benda ni syirik kan , so buang je la niat tu . hee

      Delete
  18. aah pesanan terakhir tu simple tp menyengat. berbilion lg manusia, yg sibok nak seru die wat ape.. die sah2 lah suke kalo kite duk seru2 die, kompem2 die ade kwn baru.. hehe tp akak suke pgtahuan am ni, at least kt tau, xdak la nganga ja kalo org tny hehe. penting utk tau agr kt x terjebak dlm syirik ni. Astaghfirullah ~ tQ sabella :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangatlah menyengat . haha . haa bagus kalau akak dapat ape yg bella nak sampaikan . bukannye bertujuan untuk menggalakkan seseorang tu main , tapi sekadar pengetahuan . benda-2 macam ni , memang kena tahu . at least kita tahu benda ni takboleh dibuat . dilarang dalam islam .

      Delete
  19. ya ALLAH, adik kita dulu pernah main game ni, and memang kita, kakak kita hangin satu badan kot. bongok gila, dah tau benda tak elok, pergi bawak main. macam2 lah budak sekarang, curious terlebih padu! :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha berani gila kut adik akak . nasib baik hantu tu tak melarat ke rumah . kalau tak , dengan akak-2 sekali kena sampuk . kehkeh .

      Delete
  20. pyka tak pnah main tapi pnah tgk kawan main dulu time skolah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh nape pyka tak main sekali ? ngehhh :p

      Delete
  21. Anna tahu.. dulu masa time skolah anna ada juga la bebudak yang SESAT suka main.. sampai pengsan jugak la dorang ni.. hish2, khurafat semua ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha . mujur akak tak join sekali . kalau tak , join pengsan sekali . haha

      Delete
  22. ya , i heard about this before.
    masa sekolah rendah dulu pun penah main tp cara lain sikit.
    guna selimut tutup seluruh badan.
    hahaha lg mengarut :P

    tp benda ni mmg mengSCARY-maryKAN
    err hahah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. whoaa michelle pernah main eh ? so spirit tu datang tak ? ekeke . semangat tutut badan dgn selimut tu . hihi

      Delete
  23. wowww,sya baru thu bnda ni..seram aih..tak maw la dekat ngn bnda2 mcm ni..byk lagi bnda berfaedah blh main.bek men batu seremban jer..hahahah :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadikan ni sbg pengajaran . betul sangat letu , main batu somban lagi la bagus . adventure sangat ! XD

      Delete
  24. pernah dengar gak mase sekolah dulu..takut laa nak main..sebab cheqkaq memang penakut..sebaik Allah kurniakan perasaan takut tu pada Cheqkaq kalo tak mesti dh terpesong..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. zaman-2 cheqkaq mesti famous kan main ni ? fuhh nasib baik laa cheqkaq penakut . kalau berani sikit mesti dah join punye . hahah

      Delete
  25. acik penah tgok dak india n dak cina maen dlm bas..
    huhu.. tu la watnyer die tak nk blik cm mn??
    takut ah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha dalam bas pun boleh jd port ke . lawak ah . kalau tak balik , dia ikut org yg main tu la . harhar

      Delete
  26. waktu skolah dulu mmg kecoh pasal benda ni..tp sy x amik port pun sbb mmg xsuka benda2 pelik ni..huhu

    ReplyDelete
  27. ms k.el skola rendah dulu ada tgk kwn main..tp xde pape pun..karut jek haha

    ReplyDelete
  28. game ni mcm seru roh kan.
    tu pasal la haram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hak'oh . takde kerja agaknye nak menyeru benda tu . ish

      Delete
  29. amat menakutkan leww

    ReplyDelete
  30. Aku pernah try main...Memang seram gilerr beb...

    ReplyDelete